Wwk12 – Uitnodiging van Irma en Sigrid

De appartementen van Sigrid en Irma zijn ondertussen omgetoverd tot inspirerende ateliers! Diverse ‘Westenwinders’ hebben al een kijkje genomen, met de kunstenaars gesproken en zelfs samengewerkt.

Wanneer je het huis van Sigrid betreedt word je overstelpt door kleuren. Ze heeft van alle kanten plastic materiaal gekregen en ook zelf gevonden in de buurt. Het is verrassend wat ze hiervan maakt. Zoals ze zelf zegt: totaal verschillende objecten die niets met elkaar te maken hebben, samenbrengen op zo’n wijze dat ze echt bij elkaar gaan horen. Ze maakt heel verrassende foto’s van details van deze werken, waarin verwondering spreekt.

Irma heeft haar woning omgebouwd tot een handwerk- en naaiatelier. Ze maakt textielkunstwerken rondom het thema ’thuis’. Ook hier kun je je verwonderen, inspireren en dingen op een geheel nieuwe wijze zien en ervaren.

En niet te vergeten!
Dinsdagochtend staat Irma op de markt voor een gezellig praatje, en misschien ook om samen met marktbezoekers iets creatiefs te maken. Kom langs, laat je verrassen, en doe mee!
Woensdagmiddag is Irma weer te vinden in de kantine van Museum de Kantfabriek. Ze heeft zich hier geïnstalleerd met allerlei textiel, garen en meer om samen met jou aan een groot wandkleed te werken.

Uitnodiging
Aanstaande vrijdag, 12 juli, is het alweer de laatste dag voor Sigrid Neuwinger en Irma Frijlink in de Prinses Marijkestraat. Ze hebben dan 12 dagen hier gewoond, gewerkt en door de wijk gestruind. Samen met buurtbewoners beleefden (én beleven ze nog steeds) een geweldige tijd, vol creativiteit en inspiratie. De resultaten tot nu toe zijn fantastisch!

Iedereen is welkom voor de gezamenlijke eindpresentatie van Sigrid en Irma

  • donderdag 11 juli van 19.00-21.00 uur
  • vrijdag 12 juli, van 10.00 tot 14.00 uur op Pr. Marijkestraat 70.

Dus, kom langs en dompel je onder in de werelden van Sigrid en Irma!

Norbertuswijk – de hofjes juni 2024 (werkplaats Herinrichting)

Herinrichting: Hofjes Norbertuswijk

Drie grasveldjes in de Norbertuswijk gaan begin volgend jaar een flinke upgrade krijgen. Daartoe werd al in 2021 gevraagd aan de omwonenden om hun ideeën hierover kenbaar te maken. Voor elk ‘hofje’ is door bewonerswerkgroepen samen met de gemeente, Synthese en een adviseur klimaatadaptatie inmiddels een plan uitgewerkt, elk met een ander karakter.

Ontwerpen
Zo zal Hofje 1, gelegen tussen de Pr. Bernhardstraat en de Pr. Beatrixstraat, vooral geschikt blijven om te voetballen. In Hofje 2 (tussen Wittenhorststraat en Zegersstraat) komen een aantal nieuwe speeltoestellen, een insectenhotel, een ontmoetingsplek en veel groen. Ook in Hofje 3 (tussen Meterikseweg en Wittenhorststraat) zullen nieuwe speeltoestellen en groen komen.
Bij alle drie de Hofjes wordt meteen ook rekening gehouden met de opvang van wateroverschot en terugbrengen van hittestress. Zo zijn ze klaar voor jong en oud en voor de toekomst

De eerste schep
Tijdens een inloopavond voor aanwonenden op 14 mei werden de drie mooie inrichtings-ontwerpen getoond. Ook werd middels een tijdlijn zichtbaar gemaakt welke stappen er tot dan toe al gezet waren. Het was een lang en soms taai proces, maar de verwachting is dat de eerste schep begin 2025 de grond in kan. Als alles verder volgens verwachting verloopt kan er in de zomer van 2025 volop worden genoten van de nieuwe ontmoetings- en speelplekken.

Hieronder de drie ontwerpen van Hofje 1, 2 en 3, waarbij opgemerkt dient te worden dat er in het ontwerp van Hofje 2 nog iets zal wijzigen omdat er een foutje in was geslopen.

Zie ook www.westenwindhorst.nl/hofjes

Containeractie Mussenbuurt

Wonen Limburg organiseerde samen met de Werkgroep Mussenbuurt op zaterdag 8 juni een containeractie. De bewoners ontvingen in de voorafgaande week een uitnodiging om hun grofvuil gratis te laten afvoeren. De containers daarvoor werden die zaterdag al vroeg op de locatie Zwaluwstraat/Merelplein geplaatst. Dat zo’n actie niet alleen leidt tot opruimen van overtollige en/of versleten huisraad, maar ook tot ontmoeting en gezelligheid is natuurlijk méér dan mooi meegenomen.

Het zonnetje scheen die ochtend heerlijk. De kleurrijke Welkom-Thuis-bus van Wonen Limburg stond al klaar en de inwoners van de Mussenbuurt werden getrakteerd op koffie of thee, of een glaasje fris voor de kinderen. Ook vers fruit was er ruim voorradig. De ‘Wafelzusjes’, met hun stijlvolle rode foodtruck, zorgden voor heerlijke wafels met aardbeien en slagroom.

Vanuit Westenwind was financieel huisarts René aanwezig. Hij ging in gesprek met bezoekers en kon alweer veel vragen beantwoorden. Ook Sonja, zelf bewoner van de Mussenbuurt en kersvers lid van het VoorMekaar-team, was erbij.

Dat de actie bijzonder goed geslaagd is blijkt o.a. uit het feit dat er maar liefst zeven volle containers afgevoerd konden worden. Een welkom gebaar van Wonen Limburg om op deze manier de leefbaarheid in de wijken in Horst positief te stimuleren en de huurders te ondersteunen.

Er waren die ochtend veel mensen op de been. Het was bijzonder fijn om te zien hoe deze spontane sociale ontmoetingsplek jong en oud bij elkaar bracht en leidde tot goede gesprekken. Met dank aan iedereen die daaraan heeft bijgedragen.

Bekijk voor een sfeerweergave van die ochtend onderstaand fotoalbumpje door te klikken op de afbeelding.

Langer Thuis Markt – een Foto-en-Zo-terugblik

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen is de wens van veel ouderen. Daarom organiseerden De Zorggroep, Proteion, Het Groene Kruis en KBO Horst op zaterdag 8 juni een ‘Langer Thuis Markt’. Meer dan 40 organisaties die kunnen bijdragen aan aangenamer ouder worden stonden klaar om bezoekers te informeren over de mogelijkheden. Ook VoorMekaar en de financieel huisarts stonden paraat om vragen te beantwoorden en mee te denken.
Miep Philipsen en Arie Vanvelzen van Foto-en-Zo waren erbij en zij bekeken de markt door de lens van hun camera’s. Dat leverde onderstaand Fotoalbum op.

 

Weer thuis – fietsen met westenwind

De mond vol van Rome

Goed en wel thuis van een enerverende fietstocht naar Rome, is een korte terugblik wel op z’n plaats. En enerverend was het in meerdere opzichten. We hebben zo’n 2050 km. afgelegd met een ruim aantal dagen zonder zon en met soms behoorlijke plensbuien. De eendjes die straks met gesnater op het water terecht komen, hadden bepaald niet misstaan in de plassen water die wij onderweg zijn tegengekomen. Soms moest er een stuk voor worden omgefietst om vervolgens de route weer te kunnen vervolgen. Niettemin, zoveel te zuidelijker we kwamen, zoveel te warmer en zonniger werd het wel weer. En toen we goed en wel op 24 mei jl. in de eeuwige stad Rome op het Sint Pietersplein aankwamen, konden we lekker in korte broek en T-shirt genieten van een graadje of 28. Een dag later arriveerden onze partners Gondeke en Ine per trein en hebben we de stad nog eens goed in ons opgenomen door samen allerlei bezienswaardigheden te bekijken.

Een van de leuke uitjes was het bezichtigen van de Bocca della Verità, de ‘mond der waarheid’. Het verhaal wil dat men in de middeleeuwen als aankomende echtelieden de Bocca moest bezoeken. Van beiden werd dan verwacht de hand in de te mond steken om te bewijzen dat men enkel de ander als partner kende en geen zijpaadjes bewandelde. Was dat niet het geval, dan zou de Bocca onverbiddelijk je hand afbijten. Wellicht dat menigeen voortijdig de vriendelijke reus gedag heeft gezegd alvorens rechtsomkeert te maken zonder zijn of haar hand in zijn mond te steken. Wij constateerden dat we onze handen nog hadden en hebben de Bocca bedankt voor het vertrouwen.

Ruim een week geleden zijn we thuis gekomen en hebben we wel wat dagen nodig gehad om weer bij te komen van de reis met alle indrukken. Als de Bocca zou kunnen spreken dat had hij ons minstens succes gewenst met de komende Eendjesrace. Het was een onvergetelijke ervaring. Dank dus aan allen die ons hebben gesteund om dat straks mogelijk te maken.

Hans Lamboo en Piet Linders.


Eerdere berichten rond dit onderwerp teruglezen?
Fietsen met westenwind (1 mei 2024)
Update 1 (6 mei 2024)
Update 2 (12 mei 2024)
Update 3 (20 mei 2024)
Update 4 (25 mei 2024)

Westenwind kracht 12 is gestart!

Op maandag 3 juni wapperden al vroeg de vlaggetjes bij het Huis van de Wijk en in de Pr. Marijkestraat.
Terwijl de gasten van de Koffieochtend op weg naar huis gingen, arriveerden er steeds meer mensen buiten op het plein voor de ingang. De feestelijke opening van Westenwind kracht 12 stond gepland om 12.30 uur en niet veel later werden de vele aanwezigen welkom geheten door Jan van der Sterren (van Horst Futures) en de initiatiefnemers Ine Schriever en Helmie van de Riet. Zij bedankten iedereen die dit mogelijk maakt en keken ernaar uit om te zien wat er zal gaan ontstaan in die 12 weken, vertelden ze.

Mart Thijssen (van Wijkcomité Norbertus en Werkplaats Wonen – Samen wonen van Westenwind) kreeg het woord en hij vertelde o.a. over verbinding en hoe dat soms best een uitdaging is. Lees hier. (pdf)
Inge den Brok van Wonen Limburg vertelde over de huizen die, in goede samenwerking met Gapph Vastgoedbeheer, ter beschikking konden worden gesteld voor dit initiatief.
Francine Thielen sprak namens het Mondiaal Platform de hoop uit dat we leren van de leefwijze van de indianen. Ze bood alle kunstenaars een passend MamaTerra-kwartetspel aan.
Wethouder Roy Bouten mocht drie jonge winnaars van de tekenwedstrijd van Horst Futures feliciteren en een mooie prijs aanbieden. De openingshandeling vertrouwde hij toe aan twee wijkbewoners met veel levenservaring.
Als een van de oudste bewoners van de Norbertuswijk werd mevr. Julia van de Pasch, samen met mevr. Berry Klaessens uit de Mussenbuurt, uitgenodigd voor dat officiële startmoment. Maar voordat het zover was wilde Julia graag voorlezen wat ze had geschreven. En zo hoorden we hoe zij in de jaren 60 al actief was om, samen met anderen, meer samenhang te krijgen in de Norbertuswijk. Lees haar verhaal en aanmoediging hier. (pdf)

Het grote rode potlood (“Stem allemaal op Westenwind kracht 12!”) werd ontrold en het welbekende witte ‘bord’ met de rode letters werd zichtbaar. Er was applaus en er volgden nog wat bedankjes. De eerste twee kunstenaars, Maria en Louisa, ontvingen elk een Welkom-in-de-Wijk-tasje en daarna trok het gezelschap richting de woningen van de kunstenaars. Maria woont de eerste 12 dagen van het project op nummer 70, Louisa een stukje verderop op nummer 104. Voel je vooral welkom om eens bij hen langs te gaan!

Meer info van de kunstenaars volgt binnenkort.

André en Jan van Foto-en-Zo maakten foto’s. Klik op onderstaande afbeelding om deze in het online fotoalbum te bekijken.

 

Update 4 – Fietsen met westenwind (de laatste etappes)

Hallo mede-wijkers,

De laatste weken hebben jullie af en toe een berichtje over onze fietservaringen naar Rome ontvangen. Het fietsen ging bepaald niet vanzelf. Nadat we met slecht weer twee weken geleden de Alpen uit zijn gereden, hebben we in de Povlakte redelijk zonnig weer gehad. Het is net of je in Nederland fietst, zo vlak is het.

Een week geleden zijn we aan de laatste etappes begonnen. Daarvoor moesten we wel de Apennijnen door en dus was het zweten geblazen. Maar ook die horde werd genomen. En zo belandden we afgelopen donderdag in Orte, een stokoude plaats die op een heuvelrug is gebouwd.

Op vrijdag 24 mei hebben we de laatste etappe gefietst en zijn we na een enerverende fietstocht van ruim 2000 km. op het Sint Pietersplein in Rome aangekomen.

Dankzij de fietsspieren die het hebben uitgehouden en dankzij alle sponsors die de kilometers hebben gesteund t.b.v. de eendjes die deze zomer aan het werk worden gezet.

Buon viaggio alvast gewenst, met groeten en dank, mede namens Hans,
Piet.


Eerdere berichten rond dit onderwerp teruglezen?
Fietsen met westenwind (1 mei 2024)
Update 1 (6 mei 2024)
Update 2 (12 mei 2024)
Update 3 (20 mei 2024)

Wwk12 – Kennismaken met Hanneke Breuker

Hanneke Breuker komt van 12 t/m 24 augustus wonen en werken in de Pr. Marijkestraat, de laatste 12 dagen van Westenwind kracht 12. Ze stelt zichzelf even voor:

“Ik verveel me snel. Dus alleen tekenen en schilderen zou ik niet kunnen. Een project ontstaat als ik denk: hoe zit dat eigenlijk? Samenwerking is voor mij een belangrijk onderdeel van elk project en een afwisseling met de afzondering waarvoor ik kies als ik in mijn atelier werk.

De woning en omgeving waar ik als kunstenaar gedurende twaalf dagen zal verblijven is een kennismaking met een voor mij onbekende wereld. Niet alleen de woning maar ook de directe omgeving zijn onbekend. Ik ben benieuwd hoe de bewoners hier hun dagelijks leven inrichten.

Ik begin met me voor te stellen als deelnemende kunstenaar aan Kunstenaar op Bezoek. Vervolgens stel ik de voor de hand liggende vragen, zoals bijvoorbeeld: waar kan ik mijn boodschappen halen? Daarmee helpen ze me op weg en maak ik een beginnetje met het elkaar beter leren kennen.

Later vraag ik bewoners die daar voor open staan of ik een gesprek met ze kan hebben over hun leven en deze buurt. En over de veranderingen die door het afbreken van de woningen in hun leven zullen ontstaan. Dingen kwijtraken en nieuwe mogelijkheden.

Na het stellen van deze vragen om de boel een beetje los te maken ga ik samen met de bewoner op zoek naar hun wensen en mogelijkheden voor de nabije toekomst. Ik vraag expliciet wat ze voor zich zien. En stimuleer de bewoner om op een laagdrempelige manier zelf iets te verbeelden. Dat kan met woorden maar ook in andere technieken. Wie weet wat daar allemaal uit kan komen. Vervolgens komt de uitvoering in beeld.”